Dirigent

   

 

Peter Overduin. Een man met een grote bos haar en een enthousiaste blik, emotioneel, in 1958 te Hardinxveld geboren in een Oud Gereformeerd gezin. Als zoon van ouders die muzikaal niet actief waren, op vader na die wel eens een Psalm speelde op het onvermijdelijke harmonium. Een verhaal over een rechercherende dirigent.

Preludium
Peter wilde na de middelbare school eigenlijk graag naar het conservatorium. “Omdat dat niet paste in de visie van mijn ouders voor wat betreft mijn toekomst is dat niet doorgegaan”. Peter ging later wel een aantal jaren fulltime orgel en pianolessen geven als muziekleraar, verbonden aan een orgel/pianozaak. Teneinde de nodige kennis te vergaren is Peter bij privé leraren gaan studeren. De eerste orgellessen ontving hij van Jan van Wingerden, om later geruime tijd te studeren bij de bekende organist Frans van Tilburg. In diezelfde periode volgde Peter Overduin pianolessen bij Piet Meyer. Later is Peter gaan studeren bij Jan Bonefaas, de toenmalige organist van de Grote kerk te Gorinchem.

De dirigent
“In de periode dat ik registrant was bij Frans van Tilburg heb ik Jan van den Driest leren kennen. Frans speelde regelmatig tijdens de opnamen voor “Laat ons de rustdag wijden.” van de EO. Er werd dan een groot samengesteld koor neergezet waarover Jan van den Driest de leiding had. “In die periode is bij mij het verlangen geboren om dirigent te worden. Ik heb nu 4 koren. In 1989 ben ik begonnen bij het koor “Groote Lindt” in Zwijndrecht. Later zijn er verschillende koren bijgekomen. Ik ben dirigent, sinds 2000 van Jubilate uit Ede, sinds 2011 dirigent van Hervormd zangkoor "Vox Vivenda" uit Voorthuizen, sinds 2011 van het Inspire2liveChoir uit Alblasserdam en sinds 2015 van Choir4Hope uit Barneveld. De laatste twee koren zijn door mij zelf opgericht en zingen uitsluitend voor de kankerbestrijding. Het is mooi en dankbaar werk om zingend iets te betekenen voor de medemens.


Veeleisend
Peter Overduin is een veeleisend man. Misschien wel eens een beetje te veel. Maar als het niet zuiver is moet het wel zuiver worden! En dat betekent soms dat de avond spontaan langer gaat duren”. “Ik probeer wel de repetities zo gezellig mogelijk te laten verlopen. Als er een grap gemaakt kan worden dan doe ik dat ook. Maar de koorleden dienen ook te beseffen dat er op repetitie gewerkt moet worden”. Peter vergelijkt de wekelijkse repetitieavonden met een voetbalwedstrijd: “Elke voetbaltraining is ook bedoeld om de wedstrijd uiteindelijk te gaan winnen. Een concert is als een voetbalwedstrijd. Zo goed mogelijk en zo mooi mogelijk zingen. Maken wat er van te maken is op dat moment”. “Als we er dan hard aan gewerkt hebben bedank ik de koorleden dan ook aan het eind van een concert door stiekem mijn duimen omhoog te steken. De koorleden weten dan dat het goed was”.

Gezonde spanning
De één gaat fluitend naar het concert en heeft niet of nauwelijks last van zenuwen, de ander heeft het niet al te breed en wenste dat het maar voorbij was. Het is bij een muzikant altijd weer heel verschillend. Peter is er duidelijk over: “Als ik een groot concert heb met koor, orkest en solisten is er de gezonde spanning. Maar over het algemeen denk ik dat ik vrij ontspannen ben”.

Begeleiders
“Ik stel eisen aan begeleiders en andere musici. Die moeten gewoon goed zijn. Toen ik pas begon als dirigent kwamen er leden naar je toe die wel een buurmeisje hadden die ook zo goed fluit of trompet kon spelen. Eenmaal op de uitvoering was dit veelal een ramp. Dat was al snel over. Ik heb liever géén dan slechte musici op een concert. Als je met je koor streeft naar kwaliteit en het koor naar een bepaald niveau brengt moet je dat niet naar beneden laten halen door slechte muzikanten op een concert”.

Hoogtepunten
“Hoogtepunten? Een groot concert met alle toeters en bellen hoeft niet altijd een hoogtepunt te zijn. Dat kan zomaar een kerkdienst of een klein concertje zijn. Als de dominee, liederen en koorzang goed op elkaar zijn afgestemd kunnen er spontaan mooie dingen gebeuren. Ik heb in diverse grote kathedralen in het buitenland gezongen. Geweldige ervaring als er 1000 mensen in de Notre Dame in Parijs zitten en staan te luisteren. Maar ook geweldig was dat kleine kerkje in Praag, waar de Pastoor alle liederen vertaalde. En waar we als dank een klein eigen gemaakt koekje kregen. De warmte van die mensen was ontroerend!

Repertoire
Ik zing met de koren geen echt moderne werken. Ik ben wel steeds op zoek naar nieuwe uitdagingen. We hebben een aantal keren het oratorium De Schepping, Van liefde ongekend en Nieuw Jeruzalem van Johan Bredewout uitgevoerd. Een uitdaging voor het koor maar ook voor mij. We hebben daar geweldig veel positieve reacties op gehad. Zo ook met het Kerstoratorium Een Nieuw Begin, ook van Johan Bredewout. Elk jaar weer studeer ik met de koren een aantal nieuwe liederen in. Dat is wel eens zoeken. Maar voorlopig lijkt er genoeg muziek te zijn om in te studeren. In 2016 ga ik twee keer het oratorium Jozef van Marco den Toom uitvoeren.

Geen arrangementen
“Ik schrijf geen arrangementen. Ik vind schrijven niet leuk. “Bovendien werk ik 4 dagen als rechercheur bij de politie en dirigeer ik 4 koren, met veel uitvoeringen in het weekend. En ik heb een gezin met vrouw en 3 dochters. Daarnaast maak ik tijd vrij om te sporten. Hoofd leeg maken en nieuwe ideeën opdoen”. Zomaar lekker 150 km op de racefiets dwars door Limburg met de bekende bergen en dalen. Heerlijk! Ik heb er dus al helemaal geen tijd voor”.

Op dit moment is Peter Overduin dirigent van het Hervormd zangkoor “JUBILATE” te Ede, Hervormde Zangvereniging Vox Vivenda te Voorthuizen, Inspire2liveChoir te Alblasserdam en Choir4Hope te Barneveld..

Met deze koren heeft hij diverse radio- en TV- opnamen gemaakt voor de EO.
Tevens zijn er inmiddels 9 CD’s verschenen bij de bekende uitgeverij De Bazuin te Putten. Met de koren werden ook koorreizen gemaakt naar Praag, Parijs, London, Gent, Brugge, Leuven, Strassburg, Passau, Wenen, Luxemburg, Keulen, Brussel en Antwerpen.
In al deze steden werd in de bekende kathedralen een concert gegeven. Ook in Nederland werd in veel bekende kerken, concerten gegeven met bekende solisten, intrumentalisten en Het Groot Nationaal Strijkorkest.

Het motto van Peter Overduin is hem geleerd op de dirigentencursus:

“Streef naar het onmogelijke dan bereik je al het mogelijke”© Hervormd Zangkoor Jubilate Ede 2014-2018 | Design en fotografie: Quatro media | Inloggen koorleden