Concert reacties

Meer dan een puzzelwoord

Een plaats in Gelderland met drie letters. In veel kruiswoordpuzzels komt dit voor. Horizontaal of verticaal. De keuze is beperkt. ‘Epe’ kan, maar vaker is het ‘Ede’. Sinds 8 november heeft voor de Urker Zangers het uit het Veluwezand getrokken dorp meer betekenis gekregen dan een puzzelwoord.

Oude Kerk
Zo weten we dat er in het centrum van Ede een knoertoude kerk staat met een mooie akoestiek. Toren en delen van het schip dateren van de 14e en 15e eeuw. Het is een kruiskerk met een interieur van witte gewelven met blauw geschilderde ribben, die de ruimte omspannen waar bijna 600 mensen onder het woord kunnen zitten. Wat opvalt, is dat de preekstoel met front naar de zijbeuk is gericht. Een groot deel van de gemeente ziet de predikant kennelijk ‘en profil’. ‘Misschien zitten er scharnieren in’, werd er achter mij opgemerkt.

Feike Asma
Het Van Dam orgel dateert van 1877 maar is hier pas in 1967 geplaatst. Het komt oorspronkelijk uit Nieuwe Niedorp uit de kop van Noord-Holland. Bij de overplaatsing van het instrument naar Ede trad Feike Asma op als adviseur. En het moet gezegd worden: het instrument komt in de ruimte goed tot zijn recht. In ieder geval beter dan het elektronische koororgel dat in verband met het concert in het koor van de kerk was geplaatst.